Amalan Yang Menyebabkan Fakir

Almost every morning en suami akan buka segment Tanyalah Uztaz di TV9. Aku kadang2 dengar amek nota, kadang2 dengar kuar telinga kiri. Hebat betul setan tu kacau aku kn? Bilalah nak kuat iman ni lawan balik..huhu.. Lari tajuk jap.. Oklah.. Hari tu dengar and sempat amek nota. Sebab menarik bagi aku. Sape yang nak fakir kn? Jadi marilah elakkan amalan2 ni ye? First, makan dalam keadaan berjunub. Ni biasa nya sarapan lah kan? Jangan malas k? Tau lah penat :p Tapi mandi lah dulu ye? Kan dalam berhadas tu..X baik lewat2 kn yang baik? Second, pakai seluar dalam keadaan berdiri. Ni aku percaya ramai yang buat sebab aku pun same je..huhu..uztaz yang cakap ni pun dia kata dia buat. Seb baik kawan sekuliah dengan dia tegur. Ayat dia guna lebih kurang cmni ‘ Syeikh, kita ni dok ajar orang tapi kita pun sama’. Hahaha..hah, ko jangan nak ajar org tp sbnrnye ko pun same wat. No no no. Thirdly, pakai serban dalam keadaan duduk. OK, pakai serban kene berdiri ye tuan2. Aku xpakai serban. Tapi xtau lah pulak kalau ni same mase pakai tudung (nanti ada masa aku cari). Yang keempat, jahit pakaian pada badan. Ingat, selain merbahaya, ianya menyebabkan kita fakir. Nak ke? Nak ke? Yang kelima, tinggalkan tempat solat dengan cepat terutama sekali waktu Subuh. At least istighfar dulu 3 kali. Huhu.. Aku ni kalau time jemaah dgn en suami je doa panjang. Kalau sorg2 mmg laju je doanya.huhu Erm, letih jugak naip panjang2 ni kan? Huhu..ada lagi 5 amalan yang aku nak cite.. Tapi setan ni kacau lak. Suruh buka FB lah, tengok katalog IKEA lah, beranganlah. Err, sambung nanti boleh? Hehe..

Truly, Mimie

Leave a Reply