Makanan Pertama Bayi mengikut Kesesuaian Umur

Assalam sume.. Kali ni nak share makanan pertama bayi mengikut Eh, cam tajuk kat atas le ye.. Poyo je rase nak tulis balik. Safiyyah dah nak masuk 6 bulan so aku rasa aku kenalah prepare and check apa yang boleh dan apa yang tak boleh. Tak kan 6 bulan aku terus nak suap ayam kn? Huhu..

Aku dapat sumber ni dari internet tapi lupa lak nak save dari mana.. Blog and website mat/minah salleh. Jadinya makanan yang dialist kan sume makanan mat salleh le..

4 – 6 Bulan

– apple, pisang, avocado, pear, green beans, barley, oatmeal, rice, sweet potato.

6 – 8 bulan

– appricots, mango, nectarine (apa ni e?), peaches, papaya, plums, prune, pumpkin, carrots, cauliflower, parsnips, peas, zuchinni, chicken, tofu.

8-10 bulan

-blueberries, melons, cherries, cranberries, coconut, grapes (huhu..dah terbagi safiyyah at age 5 months), kiwi, persimmon, asparagus, broccoli,cucumber, egg, eggplant, leeks, beef, fish.

Dah berangan nak wat puree.

 

You Truly,

Mimie

Leave a Reply